Atelier “Câte ceva despre un corp al cărții de artă”, la Galeria Universității de Artă

Atelier “Câte ceva despre un corp al cărții de artă”, la Galeria Universității de Artă

Editura Martor a Muzeului Țăranului Român organizează joi, 22 noiembrie, orele 18.00, în cadrul atelierelor CARTE cu ARTE, organizate de Asociaţia culturală IDIOMA la Galeria UNA, în perioada 19 noiembrie – 16 decembrie, o discuţie informală despre povestea unor cărți, un fel de atelier deschis în care se încearcă descifrarea a “Câte ceva despre un corp al cărţii (de artă)”, informează un comunicat de presă al Muzeului Țăranului Român.

Coordonatori: Lila Passima, Cosmin Manolache

Invitaţi: Ioana Popescu, Carmen Huluţă, Călin Torsan, Răzvan Supuran, Adrian Niţu, Gabriel Chiţimia.

„Cartea de artă are un altfel de corp. Corpul cărţii e format din multe şi nevăzute straturi care le însoţesc pe cele lăsate la vedere pentru privitorii curioşi să descopere sensuri întreţesute în materia hârtiei.


Legăturile sunt ascunse şi nu se lasă devoalate uşor. APARENT imaginea trădează intenţia creatorului ca în fapt să creeze de multe ori coduri pe care necunoscătorul nu le percepe. Raporturile ei, cu privitorii mai ales, mai puţin cu cei ce se situează ca simpli cititori, sunt unele de respect şi complicitate.
Când priveşti o carte de artă, o carte obiect, ai de fapt o întreagă lume în mâinile tale. De la tipul de hârtie pe care îl atingi, cu grosimi, contexturi, materialităţi diferite: transparente sau opace, mate sau vălurite, delicate şi subţiri ca foile de pită armâneşti sau dimpotrivă duritatea şi rugozitatea unui carton inflexibil care poate primi amprenta tiparului – la nesfârşitul instrumentar al textului şi al imaginii care creează un corpus comun şi dau carnea cărţii. Corpul de carne al cărţii te duce la idee aşa cum parcurgi un traseu inţiatic şi la sfârşitul labirintului primeşti bucuria cunoaşterii. De cel care închipuie drumul depinde călătoria ta. Poţi să te plimbi ca într-o grădină, cu miresme şi adieri (aţi mirosit vreodată aerul unei cărţi de artă, dincolo de mirosul direct al cernelurilor tipografice care sunt deliciul multor cititori?) sau poţi să te aşezi la o masă mică şi înghesuit să treci dincolo de timp încercând să aşezi cuprinzător straturi de informaţie vizuală care construiesc povestea. Ritmul şi compunerea textului poate deveni substitut al imaginii atunci cînd aceasta lipseşte, mai mult creează imagine oglindită care capătă muzicalitate.
Cărţile Martor construiesc o privire complementară la joaca cărţilor – obiect bricolate ale Irinei Nicolau, devenite pattern-uri ale identităţii MŢR în anii 90. Bucuriei şi prospeţimii cărţii manufacturate, cu care Irina jongla alegându-şi materiile paupere aşa cum pregăteau ţărăncile hrana sau cum ţeseau preşurile, adăugând, completând, suprapunând tot soiul de materii şi încorporând greşelile ca semne pe corpul cărţii, cărţile de după, pe care le – am construit, vin să aşeze joaca în încercarea de a surprinde o frumuseţe ipostaziată a obiectului, cu mai multă rigoare şi mai puţină relaxare a amestecurilor, a puţinului şi a aparentului nimic.
Frumuseţea cărţii de artă nu e deloc pur decorativă deşi la prima vedere are toate motivele să pară aşa. Fragilă şi delicată ca un papirus, ca o scriere japoneză pe mătase sau ca vreun manuscris bizantin, groasă şi rigidă ca o cărămidă pentru fundaţie, plăsticoasă sau glossy în mesaje contemporane, cartea îşi exprimă frumuseţea prin întregul resurselor conţinute. Este un rezultat al meşteşugului înţeles ca iniţiator şi purtător de sens.” (Lila Passima)

Carte cu Arte
un produs SQUARE MEDIA prin Asociația Culturală IDIOMA
Ediția întâi
19 noiembrie – 16 decembrie

deschis de luni până duminică, între orele 11 si 20
GALERIA UNIVERSITĂȚII NAȚIONALE DE ARTĂ, General Budișteanu 10
Acces gratuit.

Ți-a plăcut o carte și pentru felul în care miroase sau pentru folosirea unei anumite litere? Noi credem că o carte înseamnă dialogul dintre idee, grafică și tipar. Rezultatul este un obiect în sine. Din 19 noiembrie până în 16 decembrie, alături de Universitatea Națională de Artă, de editori și de parteneri, Square Media încearcă să transforme o carte într-un eveniment – prima ediție CARTE CU ARTE. Se întâmplă în București, la UNAgaleria, str. G-ral Budișteanu, nr. 10.

Au apărut multe cărți anul acesta. S-au dezvoltat și două concursuri. S-au întâlnit oameni cu aceleași preocupări, dar și cu probleme similare. Ceea ce îi unește este întâlnirea conținutului cu forma – un întreg, deopotrivă subiect și obiect, în care grafica rezonează cu detaliul tipografic și conceptul cu expunerea în raft, în librărie, în urbe. IDIOMA este felul în care încercăm să sprijinim promovarea acestui tip de carte într-un mediu deschis dialogului, să impulsionăm producția, să dezvoltăm distribuția.

CARTE CU ARTE își propune să pună la aceeași masă a discuțiilor oameni și cărți, să dezvolte o platformă comună a micilor editori și autori, a cărților care vorbesc prin text și imagine, dar și prin hârtie, copertă și legătorie. Câștigător va fi publicul care va ști unde poate găsi acele cărți de negăsit, de care aude întâmplător sau deloc, acele cărți altfel.

Ce face dintr-o carte o carte-obiect? CARTE CU ARTE pornește invers: de la întreg către parte. Scoate hârtiile din coperți, descoase tipograful și legătorul, intră în vorbă cu librarul, caută surse de finanțare, întreabă graficianul, citește fragmente. Caută răspunsuri și soluții în conferințe și întâlniri cu tipografi, cu furnizori de hârtie, cu ateliere de manufactură și de print, cu ateliere de grafica și autori de concept, cu librari și finanțatori. Ce urmează după o carte? Poate să fie doar lectura. Dar mai pot fi și alte obiecte – obiecte noi pe care o carte le poate stârni, care pot fi un comentariu vizual sau complementar. Aducem astfel de obiecte la Carte cu Arte. Invităm artiști să creeze. Invităm autori să lanseze cărți. Invităm editori să citească cu glas tare. Dăm glas acelei povești, atipice, a cărții-obiect și îi construim spațiul în care povestea sa are sens și continuitate.

Răsfoiți pdf-ul de la www.asociatiaidioma.ro pentru detalii, participanți și programul evenimentelor.