Bogdan Mustata: “Lupu” a pornit de la un scurtmetraj pe care l-am dezvoltat ulterior

Bogdan Mustata: “Lupu” a pornit de la un scurtmetraj pe care l-am dezvoltat ulterior

Bogdan Mustaţă, regizorul filmului “Lupu”, ultima producţie în care a jucat cineastul Sergiu Nicolaescu, a spus, vineri seară, după proiecţia peliculei, care a avut loc la Noul Cinematograf al Regizorului Român, că scenariul pentru “Lupu” a pornit de la un scurtmetraj pe care l-a dezvoltat ulterior.

“Lupu”, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mustaţă, a început turul cinematografelor cu o proiecţie specială la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din Capitală, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul şi scenaristul filmului, Bogdan Mustaţă, şi actorii Ada Condeescu şi Mihai Vasilescu.

Regizorul Bogdan Mustaţă a precizat că filmul a pornit de la un scurtmetraj pe care apoi l-a dezvoltat. A început să scrie scenariul la începutul lui 2008 şi, timp de trei ani, a scris mai multe drafturi la el.

 

 

“Era un scurtmetraj cu un puşti care se duce dimineaţa la liceu şi ca să ajungă la liceu trece pe lângă un bloc lung. Ca să nu ocoloească blocul ştia codul de la o scară. Trece prin scara aia, chiuleşte de la ore şi se duce să joace baschet. I se sparg ochelarii şi se întoarce să-şi schimbe ochelarii.

Formează din nou codul, iar în scara blocului are un conflict cu un bătrân care venea de la piaţă. Bătrânul cade. Băiatul se duce acasă, îşi schimbă ochelarii, iar când se întoarce vede o salvare în faţa scării. Are, aşa, prima tendinţă să ocolească blocul. Se întoarce, intră din nou prin scară, iar acolo era bătrânul, care era mort. Se duce la ore şi aşa se termină scurtmetrajul. De la asta am pornit şi apoi am adăugat, uşor, uşor”, a declarat Bogdan Mustaţă, despre felul în care a început să scrie scenariul pentru filmul “Lupu”.

Despre alegerea actorului care să interpreteze rolul bătrânului, Bogdan Mustaţă a precizat că au existat mai multe variante şi s-au dat probe cu mai mulţi actori, însă niciunul nu se potrivea pe deplin cu ceea ce îşi dorea acesta, aşa că l-a ales pe Sergiu Nicolaescu, la care se gândise dinainte.

“Am făcut probe cu mai mulţi oameni care se potriveau cu ce căutam eu. N-a fost niciunul cu care să fiu mulţumit pentru rolul ăsta 100%. (…) Am zis că cel mai bine ar fi să îl luam pe Sergiu Nicolaescu. Directorul meu de casting lucrase cu Sergiu Nicolaescu, făcuse mai multe filme cu el ca şi regizor secund. A fost, i-a dat scenariul, m-am întâlnit o dată cu el şi am discutat despre scenariu, după care ne-am văzut la filmări“, a declarat Bogdan Mustaţă, pentru MEDIAFAX, despre colaborarea cu Sergiu Nicolaescu.

Despre filmul “Lupu”, Bogdan Mustaţă a spus că nu este un film comercial, însă publicul care va merge în cinematografe să-l vadă va putea vedea lumea într-o nouă viziune.

“Avem în cap clişee, vedem lumea într-un anume fel şi o operă de artă trebuie să-ţi arate lumea diferit. E un mister în film, e un mister în orice operă de artă, care trebuie să te neliniştească, să-ţi pună nişte probleme despre cum vezi lumea”, a spus regizorul.

Despre rolul din filmul “Lupu”, actriţa Ada Condeescu spune că a fost o adevărată provocare şi i-a fost greu să transmită “senzaţia unui personaj, mai mult decât concreteţea lui”.

“A fost o provocare şi a fost ciudat să lucrez un personaj de genul ăsta, pentru că eram obişnuită cu personaje reale, concrete, care au un background foarte solid. Aici mi-a fost foarte greu să construiesc şi backgroundul personajului, şi motivaţia, şi scopul. Am pierdut ceva timp ca să ajung la un scop precis, care pentru actori este foarte important”, a spus, vineri, Ada Condeescu.

Mihai Vasilescu, cel care joacă rolul personajului principal în pelicula”Lupu”, a spus că i-a plăcut să lucreze la acest proiect, pentru că a avut libertatea de a adăuga lucruri noi în timpul filmărilor.

“A fost foarte interesant că, deşi aveam un sceariu de la început, eu puteam să adaug lucruri în timpul filmărilor. Am încercat să caut în mine nişte resurse care să mă ajute să pot să fac ceea ce îmi cerea Bogdan”, a spus Mihai Vasilescu.

Ce se poate întâmpla în mintea unui adolescent de 16 ani când se îndrăgosteşte pentru prima dată? Lupu trăieşte cea mai stranie vară din viaţa sa. Mama lui are un nou iubit, fata care se lipeşte de el pe holurile întunecate ale blocului este posibil să nu existe, iar tatăl mort îi cere ajutorul din camera alăturată.

Filmul “Lupu” îl are în rolul principal pe tânărul Mihai Vasilescu, aflat la debut, alături de Ada Condeescu, Costel Caşcaval, Carmen Ungureanu, Alexandru Potocean şi Camelia Zorlescu, cu participarea extraordinară a lui Sergiu Nicolaescu, în ultimul său rol.

Proiectul a fost selecţionat în cadrul Atelierului Festivalului de la Cannes.

Născut în 1975, Bogdan Mustaţă a absolvit Facultatea de Film în România în 2001. Scurtmetrajul regizat în facultate, “Daniela”, a primit premii la Festivalurile Şcolilor de Film din Munchen şi Karlovy Vary în 2001. Între 2002 şi 2007, Bogdan a locuit în Vietnam si apoi Dubai, unde a lucrat ca scenarist şi regizor pentru câteva proiecte: un serial TV, un proiect de lungmetraj, câteva programe de TV şi reclame. Întors în România, a scris împreună cu Cătălin Mitulescu scenariul de lungmetraj “Un balon în formă de inimă”, premiat în cadrul Sarajevo CineLink şi Balkan Film Fund Salonic, în 2006, şi participant la Atelier de Cannes, în 2007. Bogdan Mustaţă a regizat scurtmetrajul “O zi bună de plajă”, care a câstigat Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj în 2008 la Festivalul de Film de la Berlin. Filmul a participat la numeroase festivaluri de film importante şi a câstigat câteva premii la Palm Springs în 2008. “Lupu” este lungmetrajul său de debut.

Mihai Vasilescu s-a născut în Bucureşti în data de 4 octombrie 1995. Urmează cursurile Liceului Teoretic Alexandru Ioan Cuza din 2010 şi de atunci este membru al trupei de teatru OKaua. Lupu este primul său rol.

Născută pe 2 iulie 1988 la Bucureşti, Ada Condeescu este absolventă a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. A debutat în “Eu când vreau sa fluier, fluier”, în regia lui Florin Şerban, premiat cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 2010. Interpretarea din “Loverboy”, în regia lui Cătălin Mitulescu, i-a adus în 2011 premiul “The Heart of Sarajevo” pentru cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo. Anul acesta, Ada Condeescu a participat la programul internaţional “Shooting Stars”, din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, menit să promoveze cei mai buni 10 tineri actori europeni ai anului. Programul “Shooting Stars” este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion).

Mediafax