Subcarpati: In Romania, folclorul poate salva un popor labartat

Subcarpati: In Romania, folclorul poate salva un popor labartat


chesti@naru’ lui Bogdan Serban 

foto – Festivalul Plai

INTERVIU CU BEAN (Subcarpati)

Te-a ajutat sportul de performanta in cariera muzicala?

Hehe..tare. A…da. Cred ca da. Mai ales din punct de vedere fizic. Am facut sport de apa si m-a ajutat cu respiratia, dar am si tras de pe urma lui…Din pacate, am “dobandit” o sensibilitate la plamani inca din copilarie. Raceli repetate, netratate.

Subcarpati si miscarea generata de aparitia compilatiei “Culese din cartier” crezi ca va naste o noua stiinta de tip etnologie-moderna?

Nu, nu cred. Dar sper sa fim tinuti minte cum ca am incercat sa scoatem cu sinceritate folclorul in fata si sa-l promovam generatiilor din apropiere.

Esti de acord cu afirmatia: daca nu ne cunoastem folclorul, nu stim cine suntem?

Pai, cam da. Nu?  dar eu simt asta mai mult si o stiu vag prin cunostinte. Sunt altii care-s cititi si-ti pot spune instant de ce e musai sa ai habar de folclorul tau.  la prima mana, in Romania, folclorul poate salva un popor labartat, un popr dezbinat, il poate uni. Un numitor comun si frumos:) in sfarsit, mai ales intr-o mare de exemple negative.

 Crezi ca folclorul ar trebui sa “locuiasca” doar in zonele rurale sau ar trebui sa-si revendice dreptul de a intra in oras? 

 Si orasele sunt facute tot de tarani.  E o chestiune relaxata, oricum. E de gust. E posibil sa vezi in tara doar curci, balegar si d-astea si sa nu vrei sa te asociezi nici cu muzica aia, dar e posibil sa vezi si oameni ce ravnesc dupa simplitatea, naturaletea unui sat. El locuieste la sat, dar mai trebuie sa aducem aminte si orasanului de muzica lui stramoseasca.

Subcarpati are de gand sa atace si sa se lase inspirat si de folclorul urban?

Desigur, asta a fost si ideea. Cred ca am atacat folclorul urban inca din primul album. Folclor intr-o lumina moderna poate insemna si un mix intre oras si sat. Recunosc ca ma simt mai aproape de cel rural(sau poate nu l-am descoperit pe cel urban)ma simt mai aproape de magia dealurilor, vailor, dunarii, turmelor de oi, obiceiurilor, traditiilor, cantecelor, descantecelor…cu aceea parte rezonez mult. Simti arhaicul ala “vechi” in folclorul rural, inceputurile.

Ai o regiune din Romania care-ti ofera mai mult  material etnografic de cules? E vreo zona din tara asta mai bogata in traditii si cantece populare necunoscute?

Muntenia si Oltenia in special. Nu stiu de ce, unii zic ca foclorul sudic e cam plangacios si semieducat, dar e foc si suflet la mijloc de nici nu ating altii intr-o mie de ani.  Imi place foarte mult cavalul, m-am si apucat sa studiez. Imi place cobza si tambalul. Recomand canalul youtube Fabr1s, aici puteti asculta de unde ma inspir.

foto – mahmur.info

 Ai refuzat pana acum cu Subcarpati vreo oferta de colaborare? Daca da, de ce?

Am sa fiu scurt. Am refuzat pe unii fiindca nu m-am organizat sa raspund, pe unii fiindca nu aveam nicio treaba cu muzica lor si pe altii fiindca pur si simplu nu aveam timp.

Prezinta-ne niste artisti de la noi sau din afara tarii  pe care ar trebui sa-i urmarim anul asta.

Silent si Kazimir scot album.

Albumul Georgianei Manaila.

Culese din Cartier vol 2.

Vali Umbra – Infinitu`

Norzeatic

O gramada de mc noi.

In rest, stau cu ochii pe siteuri si vad si eu ce mai iese.

Prin UK, in special. Sunt conectat acum la scena grime din Londra, in special.

Dupa Etnologic, Subcarpati si Undergroud folclor ce urmeaza?

Am scris mai sus 😀

Dar am si pus la catalag vreo 2-3 piese Subcarpati.

Poate un clip in primavara. Urmeaza o perioada in care ne vom concentra pe extinderea gastii, incercam sa colaboram cu cat mai multi artisti, chiar si de afara. Poate gasim paralele cu alti artisti si poate chiar putem incepe un program cu care sa inspiram producatori din alte tari, in conditii similare, sa-si dea refresh la folclor, sa-si promoveze folclorul.

Bogdan Serban este realizator GuerriLIVE si LogOUT, la Radio Guerrilla.