Basska: Nu credem in catalogarea stilurilor de muzica

Basska: Nu credem in catalogarea stilurilor de muzica

O prezenta versatila pe scena si puternic conectata la propriile radacini, Basska este o sinusoida sonora prin dub, ska, raggae, punk si electro. “Music with soul”, cheia lor de creatie, descrie un univers complex. Cei opt artisti traduc muzicalitatea prin preferinta pentru un dinamism amorf, pastrandu-si constanta libertatea de a naviga prin sunet fara limite. Considerata, inca de la inceput, o trupa care isi misca la propriu si la figurat publicul, Basska isi propune sa isi transforme permanent terminologia si influentele, pe masura ce se lasa dirijati de suflul viitorului in piese aventuros compuse.

Pe 27 februarie, Basska propune o lansare de EP si un concept complex pe scena, o fuziune de sound, emotie si imagine in care dimensiunile si distantele se dilata si se contracta, ca intr-un puzzle care, cu fiecare piesa asezata la locul potrivit, devine din ce in ce mai precis.

10923515_979608328733163_6279327077643367379_n

chesti@naru’ lui Bogdan Serban

Basska este o rebranduire a East Roots-ului, adica “aceeasi Marie cu alta palarie”?

Mihai: Nu, este alta Marie cu total alta palarie.

Adelin: Nu putem sa vorbim de rebranduire, pentru ca noi am construit Basska incepand de la ideea unui proiect nou, care sa nu aiba legatura cu East Roots si care sa ne implineasca atat din punct de vedere muzical, cat si spiritual.

Vapor: NU!

Cristi: Se poate numi si rebranduire din anumite puncte de vedere. Insa nu am incercat sa reincalzim o supa. Sound-ul Basska este total diferit fata de cel East Roots, iar asta inseamna mai mult o regasire a noastra (ca trupa), decat o rebranduire.

Radu: Din pacate, nu cunosc aceasta trupa.

Exista un mesaj sau o tema care s-a transmis de la East Roots la Basska?

Cristi: Normal ca exista. Mesajul general este acela de libertate, eliberare din problemele cotidiene, dar si de constientizare a problemelor sociale de toate felurile. Mix it up with a little politics and we just make a mess of it.

Vapor: Nu am ascultat East Roots.

Adelin: Putem spune ca si acum ca si atunci facem muzica pentru eliberarea personala. Mesajele pot fi similare, pentru ca si in versurile pieselor Basska se vorbeste de aspectul social si de situatiile pe care fiecare dintre noi le intalneste zi de zi.

Mihai: Pot exista anumite mesaje asemanatoare, dar asta fara legatura. Avem cu siguranta mesaje folosite si transmise de multe alte trupe. Sunt teme sociale, politice, chiar filosofice, care starnesc interesul multor oameni si generatii.

Si, totusi, ce canta (gen/genuri) Basska?

Vapor: O muzica cu suflet.

Radu: Genul muzical Basska nu poate fi definit. Este o dovada ca din oameni foarte diferiti cu pareri si viziuni diferite poate iesi ceva frumos, atat timp cat este vointa. Acest sablon speram sa poate fi aplicat si la nivel de societate la un moment dat.

Mihai: De obicei, nu ne propunem sa cantam un anumit gen, cred ca genul muzical se defineste pe parcurs. Incercam ca nu genul sa contureze Basska, ci Basska sa contureze genul. Incercam sa facem muzica asa cum simtim, fara a ne propune sa atacam o anumita nisa.

Adelin: Suntem opt muzicieni care nu isi propun sa ajunga la o forma fixa pentru ca muzica si sunetul nu au limite, nu ne dorim sa fim ingraditi de propriile noaste creatii, si asa ne putem trai libertatea. Altfel spus: MUSIC WITH SOUL

Cristi: Sau muzica cu/de suflet. Oamenii o pot cataloga cum vor, noi ii zicem muzica. E greu sa incadrezi undeva sound-ul nostru. Cel mai apropiat termen ar fi “fusion”, dar nici noi nu stim concret sa spunem in ce consta acel “fusion”. Exista elemente de rap, rock, reggae, dub, ska, electronic, balkan, ceva haos si voie buna, plus mesaj. Noi nu credem in catalogarea stilurilor de muzica. Daca ne/imi place ceva, ascult/am fara sa ma/ne intereseze ca e death metal sau reggae.

Care credeti ca este muzica generatiei fiecaruia dintre voi?

Vapor: Hip Hop, Urban.

Codin (LowFreq): Greu de spus. Am fost generatia care parca a descoperit muzica. Inainte de ‘89, nu prea stiam nimic despre muzica. Cateva vinuluri prin casa, majoritatea cu povesti, dar nimic serios. Primul contact cu muzica ”de afara” a fost hip hop-ul. Am si acum prin casa o caseta cu Wu Tang trasa peste un album Joe Cocker. A urmat, după aceea, trip hop-ul, jungle, reggae, dub si incă cateva zeci daca ne luam dupa nume.

Radu: Cred ca fac parte din generatia reggaeton, cu care nu ma identific.

Cristi: Greu de spus. Eu fiind nascut in anii ’90, am prins o gramada de schimbari ale muzicii in generatia mea. S-a plecat de la rock, punk, s-a ajuns pe la electro, ceva “drujbe”. Probabil muzica generatiei mele este muzica de “haos”.

Mihai: Cred ca este o muzica care a avut parte de multe schimbari. Cu totii avem ca si background rock-ul , dar pe masura ce am avut acces la mai multa informatie si au inceput sa apara modalitati de a gasi multa muzica si foarte rapid , curiozitatea ne-a transformat in niste ascultatori foarte eclectici.

Adelin: Sunt sigur ca hardcore, rapcore, hard rock si toate celelalte se duceau incet dar sigur spre hip-hop cand eram prin liceu. Acum putem vorbi de deviatii ale acestor genuri in dub, reggae, dancehall, grime.

Care-i povestea lui “From Jah Jah with Love”?

Cristi: Nu aveam piese. Si am compus-o pe asta, care e foarte smechera (rade).

Vapor: E o piesa care nu va intra pe primul nostru proiect, EP-ul pe care il lansam pe 27 februarie la Colectiv, dar are un mesaj social puternic: in aceasta lume cu atat de multa ura, tre’sa-nveti sa-mprastii dragostea.

Adelin: Nu are o poveste anume este o piesa cu un mesaj foarte tare pe care o cantam in live-urile noastre si cu siguranta va fi pe albumul nostru, pe care ne dorim sa-l terminam pana la sfarsitul anului.

DE ASCULTAT LA RADIO COOPERATIVA URBANA

Din punctul de vedere al numarului de instrumentisti/solisti/MC, cu cat sunt mai multi, cu atat e muzica mai buna/complexa?

Mihai: Poate sa fie un atu daca sti cum sa dozezi toata energia. In acelasi timp, poate creea haos. Important e ca fiecare sa-si stie foarte bine rolul.

Cristi: Nu. In niciun caz. Am vazut trupe cu 3 sau mai putini component care cantau de rupeau si aveau niste compozitii destul de complexe care mai si sunau bine de tot. Nu e o regula aici. Noi pur si simplu asa ne-am intalnit, asa a fost sa fie.

Adelin: Nu neaparat, dar in cazul nostru este o combinatie reusita pentru ca simtim diferit, iar fiecare membru al trupei poate transmite ceva special, ceea ce se si intampla.

Vapor: Nu. Cu cat sunt mai multi (si buni!) creste energia.

LowFreq: Din perspectiva omului care o inregistreaza si o mixeaza, nu. Muncesc de 7 ori mai mult (hahahaha). Nu stiu exact cum o privesc altii, dar e o intreagă matematica când vorbim de 8 oameni pe scena: structuri, intrari de instrument, frecvente si cate si mai cate.

Exista niste reguli pe care le respectati in trupa?

Vapor: Nu. Cam toata lumea face ce vrea. Totusi, noroc ca toti vrem sa facem muzica.

Mihai: Da, avem cateva reguli care de obicei se incalca (hahaha).

Cristi: Nu prea. E o anarhie tinuta cumva sub control. Un haos organizat. Nici noi nu cred ca stim exact cine sau ce ne tine in frauri. Probabil vointa.

Adelin: Cum ziceam nu avem reguli, nu avem bariere, dar atunci cand avem lucruri de facut incercam sa ne concentram sa le ducem la bun sfarsit.

Completati, va rog, propozitia: intr-o trupa numeroasa, cel mai greu este …

Mihai: …sa numeri cati lipsesc din masina.

Radu: …organizarea.

LowFreq: …să o tii unita.

Vapor: …sa fie toata lumea multumita.

Adelin: …sa gasesti loc la masa la restaurant, sa negociezi cantari, sa gasesti transport, sa fie toata lumea multumita.

Cristi: …sa canti tare. Sau sa ai loc in masina la drumurile lungi spre/dinspre cantari.

Prezentati-mi albumul de debut, pe care urmeaza sa-l lansati pe 27 februarie.

Mihai: Este un EP, care cred ca este ca primul cuvant al unui copil.

Vapor: Albumul este de fapt un EP, se numeste “Revolution” si contine patru piese cu mesaj social. E un proiect pentru care am ales piese up-tempo, alerte. Una dintre piese, “Funked Up” va beneficia si de un videoclip.

Adelin: Este un prim material Basska, e de suflet!

Cristi: E un EP cu piese care ne reprezinta in mod special. E ca o carte de vizita pentru oamenii care nu ne cunosc deja. Sunt piese gandite special sa inglobeze cam toate genurile/stilurile care ne plac si pe care le abordam.

Radu: Este sinteza atitudinii Basska, descrie universul nostru. Revolutia Basska prezenta in versuri, muzica si vibe.

FOTO – Retro Future