Alternosfera: Pe albumul Virgula, am experimentat foarte mult cu armoniile

Alternosfera: Pe albumul Virgula, am experimentat foarte mult cu armoniile

Chestionaru’ lui Bogdan (Șerban)

Sâmbătă, 8 decembrie, la Turbohalle, a avut loc concertul-eveniment pe care trupa ALTERNOSFERA din Republica Moldova l-a sustinut la București. Concertul a fost așteptat deopotrivă atât de fanii Alternosferei, cât și de trupa însăși. Alternosfera este prima trupă de alternativ care a „îndrăznit” să organizeze un concert într-un spațiu atât de mare, precum Turbohalle. Nu de multă vreme, trupa și-a lansat albumul VIRGULA. Cine sunt băieții din Alternosfera, de ce, unde și când, află din interviul următorul.

Salutare. Vrem și noi să să știe și ei, cooperatiștii noștri, cine este Alternosfera, de ce și de când.

Alternosfera a apărut în 1998, când doi tineri au decis să omoare timpul liber în sala de repetiții cu ghitările dezacordate. Și asta durează până în ziua de azi.

Inițial repertoriul trupei era bilingv. De ce ați renunțat la rusă? De ce nu ați încercat până acum să cântați în engleză?

Acum 15-20 ani, tinerii din R. Moldova erau influențaţi  puternic de audiovizualul  produs în ex-URSS sau în Rusia. Fiind născut în 1982, până la vârsta de 12 ani (vârsta la care am descoperit Nirvana) am ascultat foarte puțină muzică străină. Cel mult era Queen sau The Beatles, restul, în mare parte, era „made in USSR” şi implicit în limba rusă. Chişinăul in timpurile sovietice era un oraș în care limba română era limitată în drepturi  şi, prin urmare, chiar şi un vorbitor de limbă română ajungea să-și formuleze gândurile în rusă, astfel involuntar ajungeai să creezi textul pieselor în rusă. Muzică rock în română, practic, nu se producea. Exista chiar o tendinţă să ai două variante la aceeași piesă în română și respectiv rusă.

Până în 2004, majoritatea pieselor Alternosfera erau cântate  în rusă. Până la un moment, când am decis să incercam sa facem piesele în română, am încercat, ne-a reușit și eu, fiind de origine română, am decis că nu am de ce să cânt într-o limbă străină atunci când româna este o limbă frumoasă, melodică și cântabilă.

Ideea pe care o promovăm de câţiva ani este că rock-ul poate fi cântat binemersi și în română. Cât priveşte textele în engleză, am avut câteva tentative, dar în prezent, suntem activ prezenți pe piața din Republica Moldova și Romania și cântăm în limba în care suntem înțeleși de public. În caz că vom decide să exportăm muzica noastă în Europa, probabil că vom face piese și în engleză. Totodată, sunt convins  că muzica în limba română are şanse de succes pe piața europeană, dat fiind faptul că există trupe care au cântat în altă limbă decât engleză și care au avut succes pe plan mondial.

Sunt peste 14 ani de când există AS, dar aveți doar 3 LP-uri. E mult, puțin sau suficient?

14 ani care pentru Alternosfera echivalează cu 2000 de ani. Până în 2004, noi nu ne făceam iluzii sau planuri să ne impunem ca o trupă larg consumată în R.Moldova și în Romania. Scopul nostru era să omorâm cât mai interesant timpul liber de şcoală. Primul album, lansat în 2004, putea fi produs şi lansat cu doi ani mai devreme, dar în acea perioadă nu aveam suficientă experiență. În 2004, ne-am ales cu un manager cu care am început să colaborăm operativ, astfel încât albumul “Orașul 511” a fost înregistrat în acelaşi an și lansat în 2005, iar peste alți doi ani, am lansat următorul album “Visători cu plumb în ochi”. După care am luat o pauză. Am schimbat managementul trupei, au fost câteva schimbări de componență. Dacă nu exista pauza din 2007 până în 2011, probabil, am fi avut mai multe albume. Oricum vom recupera acest „handicap”.

Sunteți invidiați de alte trupe pentru că veniți la concertele din România cu sonorizarea voastră. Cum ați ajuns la performanța asta?

Celor invidioşi le recomandăm să nu uite că după cum îți așterni așa şi dormi. În pauza discografică din perioada 2007-2011, am revăzut mai multe aspecte ale activității noastre, am construit un studio propriu, am investit mult în scule și în echipament. Şi aceste investiţii, până la urmă, ne-au permis să lucrăm mult mai calitativ şi ne-au conferit un grad adiţional de libertate. În momentul de față, suntem independenți, ne putem permite să venim cu echipamentul nostru, să organizăm concertele așa cum vrem noi și să nu depindem de anumiți parametri tehnici sau echipament oferite de cluburi sau organizatorii concertelor din cluburi. Cât priveşte organizatorii de open air-uri sau festivaluri , de obicei, nu sunt probleme la capitolul echipament sau condiţii.

Cum se stabilește playlistul pentru un concert?

Acum câţiva ani, stabileam playlistul cu câteva zile înainte de concert. Analizam ordinea pieselor, printam totul cu dată și locație. Dar nu mai practicăm asta de ceva timp. În prezent, playlistul se stabilește destul de simplu: avem pachetul standart de piese care sunt interpretate și, în mare parte, primele 8 sunt neschimbate. Apoi, în  funcție de atmosfera în sală,  putem să ne permitem să introducem sau să scoatem o piesă din playlistul inițial. Astfel, suntem flexibili în timpul concertelor.

VIDEO – Alternosfera@GuerriLIVE cu Bogdan Șerban

De curând ați schimbat toboșarul. Prezentați-l.  Câți artiști s-au perindat prin trupă până acum și de ce au plecat?

Ultima schimbare de componență a avut loc în iulie anul curent. În trupă a venit Anatol Pugaci, un toboșar experimentat.  Este unul dintre membrii fondatori ai trupei Zdob și Zdub, în care a fost din 1994 până în 2010, cu mici pauze, atunci când a activat într-o trupă destul de interesantă și dură din Rusia, FAQ. Ne bucurăm că s-a alăturat trupei noastre. Prin Alternosfera au trecut mulți muzicieni, neschimbați de la fondare fiind doar eu și Marin. Plecau sau îi plecam din diverse motive: probleme cu alcoolul, lenea, viziunilie politice. Când am început să cântăm în 1998, eram copii. Cu timpul, prioritățile și sistemele de valori au suferit modificări. Oamenii își pun accetele în viață așa cum cred ei că este necesar, iar  în momentul în care nu te mai implici suficient în activitatea comuna ai o singură opţiune să pleci. Noi nu ținem oamenii cu forța, nu suntem legați prin contracte pe perioade, proiecte, albume. Lucrăm cu muzicanții, atât timp cât avem scopuri comune.

 În albumul Virgula” ați experimentat cu sonorități noi, ați experimentat cu noi genuri? Ce are „Virgula” și nu au precedentele?

Nu vrem să punem clișee sau să ne limităm la genuri,  ne displace ideea să nu putem folosi anumite sunete sau instrumente pentru a nu devia de la un anume gen. Noi am experimentat  în permanenţă, totodată, experimentele noastre nu sunt drastice. Noi experimentăm cu armoniile. Şi cred că acest lucru diferențiază acest album de precedentele. Am experimentat  foarte mult cu armoniile. Și chiar dacă la prima vedere, par simple și suficient de ”comestibile”,  din interior, pot fi descoperite multe lucruri interesante la o analiză mai adâncă a pieselor. Avem niște chestii noi pentru producțiile următoare în care vom experimenta şi mai mult. Acum, “Virgula” ne reprezintă cel mai mult ca material musical. Dacă e să vorbim de pasajele muzicale și atmosfera din piese, atunci asta este starea în care noi ne aflăm acum. Sper sa nu ne reținem mult în această stare și să mișcăm carul înainte cât mai curând.

Bogdan Șerban este realizator Radio Guerrilla

* FOTO – Vlad Hurdubaia – COOPerativa Urbană