Al doilea weekend la One World Romania 12

Al doilea weekend la One World Romania 12

 

În al doilea weekend de One World Romania 12, începem proiecțiile de la ora 11:00 și v-am pregătit, ca în fiecare zi, evenimente speciale! A venit momentul în care vom afla care este filmul declarat câștigător de către Juriul Liceenilor. Vă invităm să aflați alături de noi de la ora 20:00 la Cinemateca Eforie, după care vom și proiecta documentarul câștigător.

Pentru clipuri și imagini din zilele anterioare ale festivalului, vă invităm în galeria noastră virtuală de pe site-ul oficial.

Sâmbătă și duminică, prietenii noștri de la ARCEN organizează în cadrul festivalului tururi ghidate în centrul orașului – „Traseu prin Bucureștii demolați”. O plimbare atipică, în spatele perdelei de blocuri socialiste de pe Bulevardul Unirii, într-un oraș izolat, pe unde nu mai trece aproape nimeni afară de puținii locuitori care mai sunt încă în zonă. Punctul de plecare este Biserica Sfântul Spiridon Vechi (zona Piața Națiunile Unite). Aflați mai multe detalii aici.
Dacă plimbarea prin oraș nu vă surâde, vă așteptăm la Retrospectiva Avi Mograbi – care continuă cu proiecția filmului „Z32” (17:00, Cinema Elvire Popesco) sau la Retrospectiva Michel Khleifi, care se încheie astăzi cu documentarul „Ruta 181: Fragmente ale unei călătorii în Israel – Palestina” (18:00, Cinema Union).
Am programat pentru sâmbătă și două dezbateri – una va avea loc în Sala Arcelor de la ARCUB, de la ora 17:30, după proiecția filmului „Mallé în exilul său”. Aflați mai multe detalii de aici. Cea de-a doua dezbatere a zilei are loc după proiecția documentarului „Hotel Iugoslavia”, de la ora 20:00 la Cinema Elvire Popesco. Aflați detaliile complete despre această dezbatere de aici.

Sâmbătă sunt programate două documentare românești din secțiunea „work-in-progress” – „Evropa”, proiectul din care ne vor prezenta un fragment realizatorii Dana Bunescu și Răzvan Rădulescu (de la ora 20:30 la ARCUB) și „Pocalul. Despre fii și fiice”, documentarul Cătălinei Tesăr (de la ora 13:00 la Pavilion 32). După fiecare proiecție vă invităm să rămâneți în sală pentru discuții cu realizatorii, care vor aprecia feedback-ul din partea publicului.

Seara de sâmbătă o încheiem în barul de la Apollo111 la „Post-Revolution Party”, unde dansăm pe muzică din anii ’80-’90, aleasă de DJ Rădescu. Nu uitați, însă, că și duminică e o zi plină de evenimente și proiecții, așa că mai păstrați puțină energie și pentru asta.
RECOMANDĂRILE ZILEI

„Procesul” | 13:30 | Cinemateca Elvire Popesco

Din secțiunea „Forme de justiție” vă recomandăm astăzi filmul Mariei Augusta Ramos, „Procesul”. Filmul este o privire în culisele uneia dintre cele mai mari crize politice a ultimului deceniu, finalizată cu demiterea primei femei președinte a Braziliei, Dilma Rousseff. Cineasta Maria Ramos urmărește mai multe fire narative din timpul îndelungatului proces de subminare a poziției acesteia, furnizând un thriller pasionant, cu un deznodământ cunoscut, dar cu hățișuri de parcurs – procedurale, mediatice și chiar mistice – spectaculoase și imprevizibile. Situația creată în jurul lui Rousseff e pe cât de complicată, pe atât de primejdioasă pentru democrația din această țară. Regizoarea încearcă să se mențină într-un echilibru etic între cele două forțe politice care se opun, între voința Parlamentului și voința poporului, între ridicolul în care ajung uneori dezbaterile și gravitatea momentului. După proiecție discutăm despre documentar cu Caterina Preda, profesor la Facultatea de Științe Politice și Cezara Grama, din partea LiderJust.

„Întoarcerea la palat” | 17:30 | POINT

6999 de uși are unul dintre cele mai renumite și vechi tribunaluri ale lumii, Tribunalul din Paris, unde Yamina Zoutat și-a petrecut o bună parte a tinereții, scriind, în calitatea sa de jurnalistă, despre zeci de procese – unele importante, altele care nu au intrat niciodată în memoria colectivă. Întoarcerea, după ani de absență, în acest loc grandios, plin de cotloane misterioase, încărcat de istorii și bântuit de fantomele secolelor trecute, îi provoacă cineastei tot felul de reflecții și epifanii, prin intermediul lor acordând acces spectatorilor la un univers senzorial pe care cu greu l-ar fi putut asocia unei clădiri atât de impunătoare. După ce veți vedea acest documentar, veți trăi cu totul altfel interacțiunile cu instituțiile publice. După proiecție vă invităm la o discuție cu regizoarea filmului, Yamina Zoutat.

„Una sau două întrebări” | 18:00 | Pavilion 32

Vă recomandăm pentru sâmbătă unul dintre filmele lungi din selecția festivalului, dar care vă asigurăm că merită toată atenția – „Una sau două întrebări”. În Uruguayul lui 1986, după 12 ani de abuzuri ale armatei și ale forțelor polițienești în timpul dictaturii militare, societatea se află într-un moment de confuzie totală, de care guvernanții profită pentru a lansa ideea unui vot pentru grațierea criminalilor din dictatură, o lege a amnistiei care va deruta și mai mult populația. În climatul tensionat al perioadei, două femei ies în stradă, filmează proteste și intervievează trecătorii, uruguayeni scoși din cotidian pentru a fi întrebați despre dreptate și pace. Gestul lor e o defensivă împotriva propagandei și manipulării. Compilație de reportaje arhivistice și reclame de epocă, „Una sau două întrebări” e cronica unei societăți rupte în două, scindată de valuri de informație diversă și modificată convenabil pentru fiecare din părți – cei care vor pedepsirea vinovaților și cei care preferă mușamalizarea completă. Un film cu un subiect extrem de actual, despre care vă invităm să vorbim după proiecție, chiar cu regizoarea Kristina Konrad.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe site-ul noii ediții și pe facebook , pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.

De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.