Radu Jude: Nici macar o secunda din “Aferim” nu e la nivelul la care ar fi putut fi

Radu Jude: Nici macar o secunda din “Aferim” nu e la nivelul la care ar fi putut fi

Radu Jude, regizorul premiat cu un Urs de Argint la Berlinala pentru filmul “Aferim!”, care intra in cinematografele din Romania de vineri, 13 martie, a declarat pentru Ziare.com ca pelicula ce are in centru istoria romilor nu are o morala, fiind, mai degraba, o invitatie la dialog si ca  “nici macar o secunda din acest film nu e la nivelul la care ar fi putut fi, daca as fi fost mai talentat si mai inteligent”.

credit foto – Silviu Ghetie

De ce tocmai aceasta tema? A existat dintotdeauna aceasta curiozitate vizavi de istoria romilor sau de unde a pornit totul?

Am vrut sa fac un film care sa ii propuna spectatorului sa se gandeasca la legaturile dintre prezent si trecut, la raportul dintre mentalitati si realitatile sociale si politice. Si, pornind de aici, am ajuns, impreuna cu Florin Lazarescu, co-autor al scenariului, la “Aferim!”.

Ati vrut sa demonstrati ceva cu aceasta pelicula? Se poate spune ca are o “morala”?

Nu are o morala, dar, in acelasi timp, cred ca pozitia autorilor fata de temele filmului este cat se poate de clara. Intentia mea, ca regizor si co-scenarist, a fost sa le ofer spectatorilor – cu mijloace specifice cinematografului – cateva teme de reflectie. E un fel de invitatie la dialog.

Din punctul dvs. de vedere, pelicula are vreo scapare? I-ati aduce vreo critica?

Din punctul meu de vedere, nici macar o secunda din acest film nu e la nivelul la care ar fi putut fi, daca as fi fost mai talentat si mai inteligent. Asta e.

Cat timp ati muncit si v-ati pregatit (inclusiv documentat) pentru acest film?

Cu totul, trei ani, incepand cu documentarea si scrierea scenariului – doi ani, apoi inca unul pentru realizarea propriu-zisa a filmului.

Care au fost principalele dificultati de care v-ati lovit in realizarea filmului?

Faptul ca, din motive de buget, a trebuit sa filmam in mai putine zile decat ar fi trebuit.

Romii fac parte din trecutul si prezentul nostru, sunt parte din neamul nostru, insa se regasesc prea putin in literatura sau istoria noastra. Care au fost principalele surse de documentare?

Discutiile cu Constanta Vintila-Ghitulescu, cartile dedicate acestui subiect, colectiile de documente publicate, studiile disponibile pe Internet.

Se poate spune ca ati aflat ceva sau ati inteles ceva nou despre aceasta minoritate, in urma realizarii filmului?

Nu ma raportez la oameni (nici macar la personaje) in functie de originea lor etnica. Am aflat despre romi ceea ce am aflat si despre romani, chinezi sau paraguayeni.

Au existat si alte variante pentru titlul filmului?

Nu.

Ce parere aveti despre recenziile aparute?

Unele mi se par inteligente si ma pun serios pe ganduri. De pilda, textele lui Andrei Gorzo din Dilema Veche sau din cartea Politicile filmului (acesta scris impreuna cu Veronica Lazar).

Ce inseamna pentru dvs. acest Urs de argint de la Berlin?

Il citez din nou pe Mircea Ivanescu: este “o consumatiune de dorit cu fervoare”. In rest, sper sa ma ajute pentru finantarea noului meu proiect, o adaptare dupa “Inimi cicatrizate”, de M. Blecher.

Cu ce ati atrage spectatorii in cinematografe? Ce le-ati spune in primul rand despre “Aferim!”?

Nu e treaba mea sa ii atrag pe spectatori. Cum spuneam, filmul este o propunere adresata publicului. Daca aceasta propunere va fi sau nu acceptata, asta nu mai tine de mine.

via Ziare.com

De vineri, la cinema

“Aferim!”, lungmetrajul pentru care Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în cinematografele din 30 de oraşe din România, începând de vineri.

Lungmetrajul va rula în Bucureşti, Arad, Bacău, Bistriţa, Braşov, Brăila, Baia-Mare, Botoşani, Cluj, Craiova, Constanţa, Deva, Focşani, Iaşi, Oneşti, Oradea, Odobeşti, Sibiu, Panciu, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Slatina, Slobozia, Târgu-Mureş, Târgu Jiu, Timişoara, Tulcea şi Satu-Mare, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Publicul bucureştean va avea parte de o avanpremieră specială “Aferim!”, în prezenţa regizorului Radu Jude, a actorilor Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma şi a producătorului Ada Solomon. Evenimentul este programat joi, de la ora 19.30, la Cinema City din AFI Cotroceni. Biletele pentru acest eveniment pot fi rezervate pe site-ulwww.cinemacity.ro

Premiere de gală în prezenţa echipei sunt programate în nouă oraşe din ţară. În mai puţin de o săptămână, actorii din “Aferim!” vor ajunge la Cluj (vineri, ora 20.00, la Cinema Florin Piersic), Târgu-Mureş (sâmbătă, orele 18.00 şi 20.30, la Cinema Arta), Sibiu (duminică, orele 18.00 şi 20.30, la Teatrul Gong), Constanţa (duminică, ora 19.00, la Cityplex Tomis), Iaşi (luni, 16 martie, ora 19.30, la Cinema City Iulius Mall), Braşov (luni, 16 martie, ora 19.00, la Cityplex), Bacău (marţi, 17 martie, ora 19.00, la Cinema City Arena Mall), Baia-Mare (miercuri, 18 martie, ora 19.00, la Cinema City Gold Plaza) şi Ploieşti (miercuri, 18 martie, ora 19.00, la Cinema City AFI Palace).

 Proiecţii speciale sunt programate în week-endul lansării oficiale în cinematografe din Bistriţa (vineri, ora 19.00, la Centrul Multicultural Sinagoga), Focşani (sâmbătă şi duminică ora 19.00, la Ansamblul Folcloric Ţara Bârsei), Odobeşti (duminică, orele 17 şi 19, Casa de Cultură), Panciu (vineri, ora 19.00, Casa de Cultură) şi Slobozia (sâmbătă, ora 19.00, Casa Municipală de Cultură).
Lungmetrajul “Aferim!” va rula în cinematografele din România din 13 martie. Pelicula este distribuită de Micro Film în colaborare cu Parada Film.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, “Aferim!”, de Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul, Cătălin Cristuţiu, sound designul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător, Ada Solomon.

Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

“Aferim!” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România.

Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene şi este un proiect susţinut de Eurimages.

sursa – Mediafax