Afacerea Tanase (regia Ionut Teianu) a castigat marele premiu la DocuArt Fest

Afacerea Tanase (regia Ionut Teianu) a castigat marele premiu la DocuArt Fest

Festivalul de Film Documentar Românesc DocuArt Fest Bucharest și-a desemnat, duminică seara, câștigătorii competiției. Marele premiu a revenit filmului “Afacerea Tănase”, în regia Ionuț Teianu.

Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză “Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii Francois Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Secțiunea principală DocuArt Fest

Premiul pentru cea mai bună regie din secțiunea principală s-a acordat tot filmului “Afacerea Tănase”, în regia Ionuț Teianu, pentru claritatea cu care reconstituie comanda securității de asasinat a dizidenților români, Tănase și Goma.

Premiul pentru cea mai bună imagine a fost acordat filmului “Aici Nora Iuga” în regia lui Vlad Rotaru, imaginea Un cristian, Vlad Rotaru, Cezar Gheorghe și Nicu, pentru capacitatea de a surprinde ubicuitatea personajului Nora Iuga.

Premiul pentru cel mai bun montaj s-a acordat filmului “În spatele cortinei”, în regia Bogdan Mustață, film montat de Georgiana Mera, pentru eficiența expresivă a montajului, stărilor profund antagonice: propaganda comunistă și tragedia realului.

Secțiunea studențească DocuArt Fest

Premiul pentru cea mai bună regie s-a acordat filmului “GEORGE”, în regia Alexandrei Coca-Cozma, pentru delicatețea cu care regizorul construiește personajul, băiatul nevăzător, evitând tragicul fără perspectivă și portretizând într-un mod optimist șansa unei vieți.

Premiul pentru cea mai bună imagine s-a acordat filmului “IULIAN”, în regia lui Alex Mironescu, imaginea by Zoran Simulo, pentru acuratețea clasicismului asumat și a simplității eleganței cadrelor.

Premiul pentru cel mai bun montaj, secțiunea studențească s-a acordat filmului “Sorin Chifiruc, compromis”, în regia lui Alexandru Badea, montaj Andrei Boanță, pentru folosirea cu îndemânare a unei mari diversități de imagini de arhivă.

Totodată, anul acesta s-a acordat și un premiu special în cadrul secțiunii studențești. Premiul a revenit autorului Vlad Alexandru, pentru realizarea filmului „O altă zi a omenirii”, o pveste terifiantă trăită de Charles Wratto, un fost copil soldat al Războiului Civil din Liberia, Africa.

DocuArt Fest s-a încheiat duminică seara, cu gala de premiere, 3 filme documentare de artă și o retrospectivă Florin Iepan. Ediția a treia a festivalului de film documentar românesc a avut loc în perioada 1 – 5 octombrie 2014, la Cinemateca Eforie, cu intrare liberă.

Directorul Docuart, Daniela Apostol

5 zile de documentar cu un număr mult mai mare de spectatori față de ediția precedentă, public tânăr curios și activ la sesiunile de Q&A, bună parte din acesta prezent și la sesiunile de masterclass cu Florin Iepan, Paula Herlo și Dana Bunescu. 5 zile cu vreme răcoroasă dar cu atmosferă caldă, cinefili pasionați și o echipă care deja se gândește la ediția următoare” – Daniela Apostol, director DocuaArt

Mulțumim sponsorilor, în special sponsorului principal MaxBet, partenerilor media și tuturor celor care ne-au ajutat la distribuirea informațiilor.

Toate informațiile despre întregul eveniment le găsiți pe www.docuart.ro

Asociația DocuARt este este o asociație autonomă, neguvernamentală, apolitică și fără scop patrimonial, cu caracter educativ, social, neguvernamental, democratic, independent, non-profit si apolitic.

Scopul principal al Asociației DOCUART este sprijinirea filmului documentar românesc și european, promovarea culturii populare tradiționale și contemporane în circuitul național și internațional de valori, I nițierea de proiecte culturale și realizarea de programe în domeniu, în scopul promovării, conservarii și aparării statutului creatorilor.