5 oct: Centrul National al Dansului deschide oficial noua stagiune

5 oct: Centrul National al Dansului deschide oficial noua stagiune

Pe 5 octombrie, Centrul Național al Dansului București deschide oficial stagiunea 2014 – 2015.

Primele două evenimente pe care le găzduim sunt prezentate la CNDB în cadrul Festivalului E-Motional: Piesă cu responsabilitate limitată, de Mihaela Dancs & Cosmin Manolescu, și …After all, de Vava Ștefănescu.

Urmează pe 7, 9, 11 și 28 octombrie spectacolul inter@FAȚA, un proiect colectiv după un concept de Alexandru Berceanu.

5 octombrie, Sala Stere Popescu

> ora 19.00, Piesă cu responsabilitate limitată

După o idee de: Cosmin Manolescu, Mihaela Dancs, Ștefania Ferchedău

Direcție artistică și interpretare: Mihaela Dancs & Cosmin Manolescu

Producție: ZonaD/ Fundația Gabriela Tudor

Producător: Ștefania Ferchedău

Finanțator: Administrația Fondului Cultural Național

Cu sprijinul: Centrul Național al Dansului București

Durata: aprox. 50 min.

Interpreții audiționează pentru un coregraf absent, încercînd să dea tot ce au mai bun pentru a fi aleși să joace într-un spectacol ideal. O piesă în care doi artiști negociază permanent procesul de creație comun, identitățile și limitele lor fiind încercate și permutate de-a lungul spectacolului. Un experiment despre roluri și ce am vrea să fim în realitate.

„Performeri și privitori sîntem eliberați de responsabilitatea oricărei morale derivate din acest show, a oricărui sens profund generat de simboluri sau gesturi codificate. Lucrurile sînt ceea ce sînt, iar simplitatea lor, repetitivitatea lor, onestitatea expunerii frontale, necondiționate, a limitelor corpurilor supuse exercițiului – toate generează un schimb de energii cît se poate de autentic, necontrafăcut.” – recenzie de Cristina Modreanu (Revista Scena.ro, aprilie 2014)

> ora 20.30, … After all

Direcția artistică: Vava Ștefănescu

Interpret: Carmen Coțofană

Scenografie: Adrian Damian

Costume: Paul Dunca

Video: Irina Stelea

Producție: Asociația Colectiv A în cadrul Festivalului Temps d‘Images

Coproducători: Zamek Ujazdowski (Polonia), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti

„Corpul [meu] tinde sa fie o arhivă; o arhivă virtuală.

Ce faci cu toate lucrurile astea adunate aici? La un moment dat, îți vine să te scuturi de ele, dar nu le poți arunca. O schimbare ar fi binevenită.

Se ia un alt corp; i se deschid supapele; se selecționează deșeurile arhivate; se pun deoparte lucrurile reciclabile; se observă că au rămas foarte puține; ele se așază cu grijă în diferite părți din noul corp; se pun deoparte visele; doar puține se vor dezvolta; se aruncă la întîmplare în noul corp; se așteaptă puțin; dacă nu se întîmplă nimic, este recomandată un pic de răbdare; între timp, se aleg accesoriile; cînd totul va fi gata, vom adăuga noului corp accesoriile; dacă acesta le respinge, nu vă speriați, este un efect normal, cu unele se va obișnui și le va păstra, altele vor deveni invizibile; cînd totul este gata, priviți cu atenție; găsiți o ramă potrivită la anticariat – e foarte importantă; puneți rezultatul în ramă și deschideți televizorul: veți urmări un desen animat care vă place.” – Vava Ştefănescu

Spectacole prezentate în cadrul Festivalului E-Motional organizat de Fundația Gabriela Tudor. Parteneri asociați sînt Centrul Național al Dansului București și lorgean theatre. Evenimentul este organizat în cadrul programului european „E-Motional: rethinking dance”, realizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene. Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural București 555 al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural

7, 9, 11 și 28 octombrie, ora 19.30, Sala Stere Popescu

inter@FAȚA

Regizor: Alexandru Berceanu

Cu: Cătălina Bălălău, Paul Dunca, Ionuț Niculae, Liviu Popa

Dramaturgi: Andreea Chindriș, Alexandru Berceanu, Vasile Nussbaum

Compozitor: Cătălin Crețu

Programator: Grigore Burloiu

Video artist: Maria Draghici

Coregraf: Ana Costea

Scenograf: Sabina Pavel

Consultanți științifici: Ana Iorga (Buyerbrain), Adina Babeș, Vlad Moca (Coneural)

„La un moment dat, mama mi-a zis << Știi, noi suntem țigani.>> Pe mine mă afecta asta la modul de ambiționare. I’m not gonna be like this. Îmi amintesc și acuma, a fost o decizie foarte clară, îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri: Nu o să fiu niciodată țigancă!” Cristiana Grigore, în copilărie

Folosind mijloace de investigație specifice teatrului documentar, actorii Cătălina Bălălău, Liviu Popa, Ionuț Niculae și Paul Dunca împreună cu Andreea Chindriș, Maria Draghici, Alexandru Berceanu si Cătălin Crețu produc o investigație performativă a contactului între grupuri culturale diferite, precum comunitatea gay, etnicii romi si evrei și grupul cultural majoritar.

inter@FAȚA este rezultatul unei colaborări interdisciplinare care sondează reacția la diferență. Pornind de la documentarea și expunerea unor linii de discriminare prezente în societatea românească, în cadrul performance-ului inter@FAȚA se va genera în timp real muzică, pornind de la monitorizarea EEG a unui performer și a unui spectator.

Diferențele culturale provoacă frică și generează agresiune.

Diferențele culturale provoacă curiozitate și generează schimburi.

Sesizarea diferențelor reprezintă un mecansim adaptativ esențial supraviețuirii.

Adaptarea la diferențe generează evoluție.

Dispozitivul inter@FAȚA creează un flux creativ pornind de la emoțiile spectatorului și ale performatorului, unite cu ajutorul monitorizării EEG a activității neuronale, prin generarea de muzică în timp real de către compozitorul Cătălin Crețu, muzica fiind folosită ca suport coregrafic de Ana Costea.

inter@FAȚA este produs de dramAcum (dramAcum.org) cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. Parteneri: UNATC IL Caragiale, Asociația Pro Casandra, UNMB, Colectiv A Cluj, Teatru Fix Iași, Șapte Seri, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

Prezentat de Centrul Național al Dansului București

Preț bilet 25 lei/15 lei redus.

Spectacolele vor avea loc la Sala Stere Popescu, B-dul Mărășești 80-82.

Rezervări se pot face la adresa rezervari@cndb.ro sau la numărul de telefon 0746 099 942.

Detalii găsiți pe site-ul www.cndb.ro

 

Parteneri strategici: Colectiv A și Scena.ro