6 noiembrie | Vernisaj Texturi uitate: Bucureștiul interbelic

6 noiembrie | Vernisaj Texturi uitate: Bucureștiul interbelic

Miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 18:30 în spaţiul Nod makerspace, sala MATER – Biblioteca de Materiale din Splaiul Unirii 160, vă invităm la vernisajul expoziției fotografice „Texturi uitate: Bucureștiul interbelic”, lansarea ghidului „Texturi uitate: Bucureștiul interbelic. Rețetar de tencuieli” și colecției de Mostre de tencuieli istorice.

Acest moment marchează finalul unui proiect desfăşurat pe parcursul a opt luni prin care Fundația Pro Patrimonio a cercetat patru tipuri de tencuieli de fațadă interbelice: similipiatră, mozaic, terasit și tencuieli cu praf de piatră.
Inspirat de orașul București, proiectul a explorat „secretele” ascunse ale fațadelor moderniste din capitală, realizate în perioada 1918-1940.

O primă etapă a fost compusă din cercetarea de bibliotecă prin documentarea rețetelor de mortare de tencuieli interbelice și a modului lor de aplicare – specifice României, dar și comparații cu tehnici din aceeași perioadă din alte țări. În paralel au fost inventariate fotografic pe teren aceste texturi, iar în luna septembrie au avut loc o serie de ateliere practice pentru testarea rețetelor documentate și a tehnicilor de aplicare pe mostre de 1x1m pentru a conserva și revitaliza vechile tehnici/tehnologii.

Ghidul concentrează informații utile, teoretice și practice, despre materiale, ingrediente, rețete, tehnici de finisare, texturi decorative și unelte de lucru, degradări des întâlnite. Denumit Texturi uitate: Bucureștiul interbelic. Rețetar de tencuieli este destinat unei utilizări practice şi va fi disponibil într-o mică serie tipărită, dar și în varianta digitală. De asemenea, ghidul-rețetar își propune să fie un instrument de conștientizare de către publicul larg și specialiștii în domeniu în legătură cu semnificația culturală și istorică a tencuielilor interbelice.

Un proiect al Fundaţiei Pro Patriomonio
Șef de proiect: arh. Serban Sturdza
Coordonator documentare: arh. Ruxandra Sacaliș
Coordonator ateliere practice: arh. Machidon Andreea-Daniela
Documentare fotografică: arh. Andrei Margulescu
Editor ghid: Mirela Duculescu
Design grafic: Mona Petre