29.04 | Ziua internațională a dansului contemporan cu filme documentare, dezbateri și dans online

29.04 | Ziua internațională a dansului contemporan cu filme documentare, dezbateri și dans online

 

foto cover: Linotip – Centru Independent Coregrafic

***********************************************************

FLEXIBLE – un film din Bucureștiul anului 2008

De ziua internațională a dansului (29 aprilie), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti te invită să sărbătorești cu FLEXIBLE – un film din Bucureștiul anului 2008, de Maria Drăghici și Paul Dunca, care urmărește raportarea la dans a trei comunități din oraș și implicațiile lui în viața acestora de zi cu zi.

Un proiect de arhivă urbană, informală, cu oameni care nu au o legătură directă cu dansulFLEXIBLE este invitația pe care o lansăm. O întoarcere în timp, cu gândul că dansul este pentru toți și rămâne etern.

Echipa FLEXIBLE: Maria Drăghici (artist vizual), Paul Dunca (coregraf). Artiști asociați: Ana Maria Costea (coregraf), Irina Gâdiuță (regizor)

Îl vedem împreună, diseară de la 17:00, pe pagina de Facebook.

Link live-stream: Flexible (2008) – de Maria Drăghici și Paul Dunca

********************************************************************

Ce fel de corp gândesc? Curs cu Andreea Belu

Sărbătorim și prin lansarea unui al doilea curs din programul CNDB ONLINE. Acesta ia startul din 5 mai și este deschis publicului larg, indiferent nivelului de experiență.

Susținut de coregrafa Andreea Belu, în fiecare marți, timp de 4 săptămâni, pe Zoom, CE FEL DE CORP GÂNDESC? – 4. MIȘCARE PENTRU CORP este un curs de 90 de minute care folosește principii de bază din Pilates, Yoga și tehnici de conștientizare corporală, pentru a exersa și a crește conștiența în aspecte ca postura, reechilibrarea musculară, echilibrul static și dinamic, capacitatea de relaxare și integrarea fizică a informațiilor auzite.

CE FEL DE CORP GÂNDESC? – 4. MIȘCARE PENTRU CORP face parte din seria atelierelor CE FEL DE CORP GÂNDESC?, suținute de coregrafă, ce pun în discuție legătura dintre somatică, propriocepție și comunicare în cadrul grupurilor de creație artistică (trio-ul comunicativ coregraf- regizor-interpret) și grupurilor de amatori ai mișcării (persoane care vor să aprofundeze tehnici cinetice, pentru a-și îmbunătăți posibilitățiile motrice).

“Pornim de la teme de poziționare, lucrăm activ, muscular și articular, apoi adăugăm încă un strat, cel al respirației și fluidității mișcării ca, în final, să exersăm exact opusul: conștientizarea fizică, în absența efortului muscular” – Andreea Belu.

Link eveniment: Ce fel de corp gândesc?

********************************************************************

“Val și cetatea sufletelor” la ICR Istanbul 

Încă o oportunitate, astăzi, de a vedea filmul spectacolului “Val și cetatea sufletelor” pe pagina de facebook a Institutului Cultural Român din Istanbul.

Acest montaj al spectacolului semnat de Vava Ștefănescu, din filmările reprezentațiilor din decembrie 2019 și ianuarie 2020, va fi pe pagina de facebook a Institutului Cultural Român din Istanbul timp de o săptămână.

Filmul  s-a concentrat să aducă publicului online exact ce ne lipsește mai mult în acest moment – apropierea, și a încercat să mențină spiritul și emoția spectacolului pentru a ne invita la spectacolul live de îndată ce acest lucru va fi posibil.

Link live-stream: Val și Cetatea Sufletelor la ICR Istanbul

********************************************************************

Anotimpurile dialogului astăzi cu Noa Wertheim

Astăzi, de la 13:00, pe pagina de facebook Teatrelli  sunteți invitați la o ediție extraordinară a Anotimpurilor dialogului despre teatru – o întâlnire dedicată mișcării, libertății și încrederii în frumusețea spiritului uman.

Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii de dans Vertigo din Israel, este invitată la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, într-o ediţie extraordinară transmisă gratuit online. Cunoscutei coregrafei se alătură Tobias Biancone, Director General al Institutului Internațional de Teatru – ITI-UNESCO și Jarosław Fret, Directorul Institutului Grotowskiși al Teatr Zar, în prima ediție online gratuită a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiucare, care va fi transmisă pe 29 aprilie, live pe pagina de Facebook Teatrelli, de la ora 13.30.

Dialogul sărbătorește Ziua Mondială a Dansului, iar discuția se va desfășura în limba engleză, fără traducere.

*******************************************************************************

De Ziua dansului, documentarul „Mr. Gaga“ este difuzat pe platforma TIFF Unlimited

De Ziua internaţională a dansului,  de la ora 21.00, platforma online TIFF Unlimited prezintă „Mr. Gaga“, un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin, în regia lui Tomer Heymann, a fost prezentat prima dată la ediţia TIFF din 2016, la cinematograful Florin Piersic din Cluj.
La proiecţie a fost prezent şi regizorul Heymann, care a vorbit cu pasiune şi căldură despre revelaţia dansului, despre „Gaga”, limbajul mişcării inventat de Naharin, despre cei opt ani de muncă la această peliculă pe care a şlefuit-o ca pe un diamant, editând din 1.300 de ore de filmare o poveste simplă, puternică şi cursivă, de 100 de minute. Filmul urmăreşte viaţa unuia dintre cei mai inovatori dansatori şi coregrafi ai lumii, creionând un portret dur şi strălucitor al artistului, pe parcursul său în SUA, Elveţia şi Israel, unde si-a legat numele de Alvin Ailey, Bejart Ballet şi, mai ales, Batsheva Dance Company. JTI a avut privilegiul de a-i oferi lui Ohad Naharin o stea cu ocazia ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe Aleea Celebrităţilor.

Citeste mai mult aici.

 

********************************************************************

Vă recomandăm să urmăriți și Linotip – Centru Independent Coregrafic