28 ianuarie: Proiecții speciale Culese din Balkani. Hai la film documentar | Zakarpattia. R: Shaun Williams, 2018

28 ianuarie: Proiecții speciale Culese din Balkani. Hai la film documentar | Zakarpattia. R: Shaun Williams, 2018

Respectăm tradiția și continuăm proiecțiile speciale de film documentar Culese din Balkani în fiecare ultimă zi de luni din fiecare lună la Muzeul Național al Țăranului Român (#CinemaMuzeulȚăranului). Începem luni, 28 ianuarie, cu #Zakarpattia, un documentar de Shaun Williams, un tânăr american îndrăgostit de România.

Zakarpattia | R: Shaun Williams | 2018 | 85′ | USA
Luni, 28 ianuarie 2019, de la ora 7 seara, la Cinema Muzeul Țăranului.
Intrarea e liberă precum pasărea cerului.
EVENT FB

Zakarpattia examinează chestiuni legate de loc, identitate și tradiționalitate la lăutari de la granițele Transcarpatiei, Ucraina (Maramureșul ucrainean). Filmul urmărește povestea tarafului Manyo din micul oraș Teceu Mare de-a lungul turneului lor anual prin Ungaria, și explorează relațiile complexe ale acestor muzicieni cu propria identitate romă-ruteană, în timp ce se străduiesc să își câștige existența în contextele post-socialiste pe piața de “world music”. Pe parcurs, întâlnim alți muzicieni ale căror povești completează perspectiva asupra experiențelor muzicienilor de etnie romă sub comunism și în tranziția post-sovietică.

Director bio:
Shaun Williams este doctorand în Etnomuzicologie la Universitatea Indiana, Bloomington. Între 2008 și 2012, a servit ca voluntar al Corpului de Pace American în Transcarpathia si Pokuttia, regiuni din Ucraina, unde a lucrat îndeaproape cu organizații centrate pe drepturile Romani si drepturile celor cu dizabilități. Lucrarea de doctorat se concentrează pe tematici precum cosmopolitism muzical și identitatea Romani în România post-socialistă.
++++++++++++++++++++++++++++++++