27 mai | Hai la film documentar | Timebox, R: Nora Agapi, 2018 | Proiecții speciale #CuleseDinBalkani

27 mai | Hai la film documentar | Timebox, R: Nora Agapi, 2018 | Proiecții speciale #CuleseDinBalkani

Proiecțiile speciale CULESE DIN BALKANI continuă în luna mai, așa că vă invităm să (re)vedem împreună un film documentar românesc, care a închis cu sala plină ediția de anul trecut a festivalului.
 
TIMEBOX, 2018
Regia: Nora Agapi
Durată: 73 min
Subtitrare: engleză
Cinema Muzeul Țăranului
Luni, 27 mai, ora 20.00
 
Intrarea e liberă precum pasărea cerului.
 
Sinopsis:
Locuința lui Ioan Matei Agapi este un spațiu al memoriei – de la cutii și rafturi întregi cu fotografii și filmări pe peliculă la vechile patine din copilăria sa. Momentul în care municipalitatea decide că apartamentul trebuie evacuat aduce cu sine un întreg proces de chestionare a ceea ce trebuie păstrat, a ceea ce are un rost. Astfel, într-o incursiune în trecutul politic și artistic al familiei Agapi, prin imaginile arhivei personale, se naște o discuție despre importanța memoriei, printre care se strecoară mici tensiuni. Răceala insistențelor de a părăsi locul contrastează cu strălucirea vie (și ușor melancolică) a imaginilor filmate, cu vivacitatea cu care protagonistul își amintește propriul trecut. Dintr-o discuție tată-fiică, filmul Norei Agapi devine o luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut.
 
„Iniţial am intenţionat să fac un film-portret despre tata, folosindu-mă de arhiva lui, ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iași de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spații nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neașteptată”, a mărturisit regizoarea Nora Agapi.
 
Filmul documentar de lungmetraj ”Timebox”, realizat de Nora Agapi, a luat Premiul pentru cel mai bun film documentar în competiția “Between the Seas” a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava, care a avut loc în perioada 25-30 octombrie 2018.
 
“Am ales Timebox ca film câștigător pentru profunzimea cu care explorează puterea și greutatea memoriei, dar și datorită viziunii regizorale inovatoare și a puterii narative volatile. Filmul este profund personal, dar implicațiile filozofice și politice dezvoltate în film ridică întrebări care merg mai departe de povestea propriu zisă a filmului”, a motivat juriul alegerea.
 
Alte festivaluri:
Astra Film Festival 2018, Sibiu,
Romania Doc Est 2018, Iasi,
Romania One World Romania 2019,
Romania Millennium Film Festival 2019, Belgium.
Crossing Europe Film Festival 2019, Linz, Austria