25-29 iulie | Turiștii prezenți anul acesta la Săptămâna Haferland au devenit sași pe tot parcursul festivalului

25-29 iulie | Turiștii prezenți anul acesta la Săptămâna Haferland au devenit sași pe tot parcursul festivalului

 

Și-a fost și cea de-a șaptea ediție a Săptămanii Haferland, cel mai mare eveniment local care are ca scop revitalizarea zonei săsești din Transilvania. Din 25 până în 29 iulie, festivalul a fost de data asta dedicată comunității: locuitorii de odinioară ai satelor săsești, întorși acasă și turiștii români și străini.

Foto: Călin Stan

De altfel, sloganul anului 2019 a fost Fii parte din comunitate! pentru că i-a adus cât mai aproape pe toți cei interesați de arta și cultura sașilor, ce au descoperit tradițiile și frumusețile regiunii Transilvania.

Ca de fiecare dată, am putut gusta sau chiar mânca mâncărurile specifice sașilor. Eu sunt fan lichiu, o plăcintă fie cu brânză, fie cu fructe, iar eu mi-am luat din toate felurile posibile. Sașii întorși acasă fie singuri, fie cu copiii și nepoții lor au făcut, ca și noi, un tur al satelor prinse în Săptămâna Haferland (Țara Ovăzului): Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf. Unul dintre punctele de atracție ale festivalului a fost, ca de fiecare dată, reprezentat de ziua satului Criț, sâmbătă, 27 iulie. Turiștii au putut cunoaște picturile lui Hans Schuster, expoziția dedicată lăzilor de zestre săsești și cea de fotografii vechi ale comunităților din Haferland, au avut parte de tot felul de ateliere interactive, de un concert de violoncele în Biserica Fortificată, iar seara, de tradiționalul bal săsesc, organizat împreună cu Fundația Tabaluga.

Am reîntâlnit-o pe doamna Sofia, care își depăna, la nesfârșit fiecărui om interesat povestea demnă de film prin care a trecut în viață.

În drumul nostru de 3 zile, am descoperit tot felul de ateliere de pictură, expoziții, activități pentru copii, concerte în bisericile fortificate, coruri de copii, proiecții de film, plimbări cu bicicleta, vizite documentare la casele vechi din ținut și brunch-uri muzicale.

 Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea.

Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Ediția din acest an a festivalului este organizată cu susținerea sponsorilor Rompetrol, PENNY Market, Transferoviar Grup, Automobile Bavaria Group, MHS Truck & Bus Group, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, Ursus, Schaeffler România, Mikim, Brenntag și a partenerilor Muzeul ASTRA Sibiu, Asociația Sașilor din Germania, Cantus Mundi, Colinele Transilvaniei și ICon Arts. Evenimentul este cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea orgii bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum SoNoRo Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Începând din 2017, fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.