25-26.09 | MȚR poposește la Palatul Suțu cu proiectul „De la tilincă la opincă. DicționAR pe sărite” – puterea cuvintelor de demult

25-26.09 | MȚR poposește la Palatul Suțu cu proiectul „De la tilincă la opincă. DicționAR pe sărite” – puterea cuvintelor de demult

În lumea satului, cuvintele au putere. Ele leagă și dezleagă, fac bine sau fac rău, vindecă sau aduc boala. Este valabil acest lucru și astăzi? Care sunt cuvintele puternice la oraș, cum și când le utilizăm?

Încercăm să răspundem sâmbătă, 25 septembrie, și duminică, 26 septembrie, în cadrul celui de-al doilea pop-up museum al proiectului de educație muzeală „De la Tilincă la Opincă. DicționAR pe sărite”, care va poposi la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu.

Copiii și adolescenții sunt așteptați în curtea Palatului Suțu, în intervalul 12.00 – 18.00, să descopere creativ legăturile dintre puterea cuvintelor de la țară și puterea cuvintelor la oraș și să completeze harta DicționAR-ului cu noi termeni, precum: „ursitoare”, „descântec”, „răboj”, „altiță”, „zgârdan”. Nu vă faceți griji, nu e ca la şcoală, ci e cu multă joacă, suspans, creativitate, cu AR, cu meme-uri și cu cele mai grozave idei pentru insta stories.

**

„De la Tilincă la Opincă. DicționAR pe sărite”, proiect dedicat copiilor și adolescenților (+12 ani), este un dicționar etnologic care își propune să repună în uz fragmente dintr-un „vocabular al ruralităţii”.

Timp de șase luni, o echipă de etnologi, educatori muzeali, artiști vizuali și animatori au transpus 22 de termeni vechi în animații augmentate 2D și 3D, care aşteaptă să fie descoperiţi în cadrul a șase „pop-up museums” – instalații stradale interactive și participative, de scurtă durată, concepute special pentru publicul tânăr care este invitat să contribuie în mod activ, prin intervenții creative, la înțelegerea și re-interpretarea vocabularului țărănesc. Deși este un concept relativ nou în lumea muzeală, Muzeul Țăranului a mai derulat programe de tipul „muzeul personal” și a invitat de multe ori publicul la dialog informal.

 

 

***

„DicţionAR pe sărite” s-a adaptat timpurilor moderne și poate fi găsit și online

/ pe instagram à @dictionar_pe_sarite

/ și pe facebook à DictionarPeSarite

 

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național