20 dec. Performance multimedia: Colinde netemperate. Transformare

20 dec. Performance multimedia: Colinde netemperate. Transformare

Centrul National al Dansului Bucuresti gazduieste pe 20 decembrie, de la ora 20.00, un  performance multimedia generat de colinde vechi, intalniri trans-culturale si tehnologie.

COLINDE NETEMPERATE. TRANSFORMARE.

Maria Balabas / Mihai Balabas / Calin Torsan / Gabriel Balasa

Invitatul serii este muzicianul iranian Mehdi Minian, care va adauga melodicii romanesti influentele culturii sale.  Spectacolul va fi completat de TENZIN care gandeste proiectiile video ca parte integranta din muzica insasi, o incursiune in sufletul muzicienilor.

Pornind de la energia colindelor, am creat un spectacol care genereaza emotie pe mai multe planuri senzoriale. Chiar daca nu cunosti versurile colindelor, o sa ti se para ca le-ai mai auzit undeva, intr-o memorie pierduta, intr-o copilarie de care ai vrea sa-ti amintesti.

In Colinde netemperate am cautat felul nostru de a ne apropia si de a canta colinde. Am facut o selectie de cantece vechi, in care se vorbea pe-alocuri chiar o alta limba romana, iar versurile trimit gandul si sufletul intr-o lume a cosmogoniei naive.  Desi ne-ar fi placut sa spunem asta, n-am crescut cu colindele pe care le cantam acum. A fost un proces de reinventare, de cautare a modului in care le-am putea face sa devina „ale noastre”, sa nu sune fals, sa creeze lumea fantastica de care si noi si publicul nostru are nevoie. N-am vrut cu nici un chip sa stricam atmosfera pe care ele o pastreaza. Aveam nevoie de sinceritate in colinde si a trebuit sa gasim calea spre ea. Ne-am dorit sa se manifeste prin ele o bucurie calda si calma.

Maria Balabas

Nu s-a intervenit asupra structurii melodice, a armoniei si a versurilor colindelor. Au fost orchestrate, insa, potrivit grupului: voce, chitara electrica, pian, vioara, fluiere, percutii.

Maria Balabas este un spirit liber + muziciana, sound-artist si jurnalista. A initiat proiecte muzicale precum Avant’n’Gard si Soare Staniol, impreuna cu care a participat in festivaluri ca Saptamana Muzicii Noi, Bookfest, Street Delivery, Train Delivery, Huet urban, Simultan TM, Sibiu Jazz and More etc. Colaboreaza impreuna cu Mihai Balabas pentru instalatii sonore generate de poetica inregistrarilor de teren. Participa cu piese proprii sau colaborari in festivaluri si proiecte artistice internationale.

Mihai Balabas este violonist cu studii universitare si chitarist autodidact, activand deopotriva pe scena simfonica si pe cea underground. Este membru al trupelor Avant’n’Gard, Bucium si Trei Parale, a colaborat cu artisti precum Catalin Milea, Mircea Florian, Norzeatic, Iordache, Nu & Apa neagra, Marcus Beuter (Germania), Mr Delagare (Franta), Nik Baertsch (Elvetia), Trey Gunn (USA). Semneaza impreuna cu sora sa, Maria Balabas, instalatii sonore pentru Institutul Francez din Bucuresti, Centrul Ceh si Festivalul de Dans Contemporan Explore 2012. A sustinut concerte in Romania, Marea Britanie si Elvetia.

Calin Torsan este un personaj pitoresc, unul dintre primii muzicieni care au cantat pe strazile Romaniei post-decembriste. Muzician autodidact, specializat in instrumente de suflat, a creat si a colaborat cu numeroase trupe intre care Domnisoara Pogany, Einuiea, Jazzadezz, Nu & Apa neagra, Avant’n’Gard. A concertat in Japonia, Germania, Danemarca si in numeroase festivaluri din Romania. In calitate de scriitor a publicat romane si volume in colaborare la edituri precum Humanitas si Casa de pariuri literare. Calin Torsan apare si in numeroase spectacole de teatru, iar in ultimii ani se preocupa aproape exclusiv de muzica improvizata liber. Colectioneaza fluiere, clarinete si tot felul de alte instrumente de suflat din toate colturile lumii.

Percutionistul Gabriel Balasa este unul dintre cei mai activi percutionisti de pe scena muzicala romaneasca, artistii admirandu-l pentru energia sa si vibratia pozitiva din timpul concertelor. S-a remarcat alaturi de Byron, Maxim Belciug, Balkanic Zeppelin, Blue Nipple Boy, We Singing Colours, Raul Kusak & Adrian Naidin etc. Studiile sale de pictura au contribuit la conturarea sa de muzician al culorii si texturii, el reusind sa ramana personal in conjuncturi sonore mai mult decat diferite.

Initierea lui Mehdi Aminian in muzica persana a inceput pe vremea adolescentei sale petrecute in Iran. Mehdi canta la ney – instrument de suflat folosit in Orientul Mijlociu de sute sau chiar mii de ani. Tehnica de interpretare la acest instrument este una speciala, care utilizeaza buzele, limba si dintii, avand ca rezultat un sunet foarte cald, unic. Este initiatorul proiectului Roots Revival Romania.

Pentru mai multe informatii, sunati la numerele 0746 099 942 sau 0721365870.

Pret bilet 10 lei.

Rezervari se pot face adresa rezervari@cndb.ro.

 

Biletele pot fi achizitionate online de pe: https://www.tomtix.ro/evenimente/322-colinde-netemperate-transformare

Detalii pe www.cndb.ro