16.10 | Expoziție caritabila ”Tik-Tok generation goes analogue!”, cu lucrări ale copiilor imigranți și refugiați

16.10 | Expoziție caritabila ”Tik-Tok generation goes analogue!”, cu lucrări ale copiilor imigranți și refugiați

Vineri, 16 octombrie 2020, de la ora 18:30, are loc vernisajul expoziției de o seară ”Tik-Tok generation goes analogue!” în spațiul expozițional Arbor.art.room (strada Transilvaniei 11), al Asociației pentru cultură și arte Arbor, gazda acestui eveniment. Expun peste 15 copii din București, dar și copii imigranți și refugiați din Iran, Siria și Afganistan, care urmează cursurile Asociației ActivRandom.

”Tik-Tok generation goes analogue” este o expoziție de desene și lucrări în acuarelă, pastel și acrilic concepute de elevii Ilinei Schileru, o artistă și curatoare independentă din București, care își petrece timpul liber asigurând accesul la educație artistică copiilor din medii culturale și sociale diverse.

Tema expoziției ”Tik-Tok generation goes analogue” propune o incursiune în afara lumii digitale a aplicațiilor mobile, terenul cel mai iubit al copiilor care au acces azi la internet.

“Copiii au între 6 și 14 ani și nu urmează cursurile unei școli vocaționale. Nu, ei veneau cu drag fie la mine la atelier, fie în spațiul unde își făceau temele după școală, fie la ActivRandom (cei care vin mai de departe, adică din Iran, Siria, Afganistan), o dată pe săptămână, înainte de pandemie. Veneau să ne jucăm la modul cel mai serios cu pasteluri. Într-o zi, la unul din ateliere, le-am povestit Laviniei, Anei și Nataliei despre Henri Rousseau Vameșul. Le-am arătat câteva lucrări de ale lui pe telefon și le-am lăsat să lucreze cât le pregăteam un ceai în bucătărie. Și-au comutat mobilele de la Tik-Tok, aplicația care e cel mai mare competitor al meu de la o vreme încoace, pe google images la lucrarea preferată de Rousseau. Ce le-a ieșit din mână m-a vrăjit, așa că am extins această discuție la toate celelalte ateliere, cu restul copiilor. Rezultatul a fost ”demn de o expoziție. Trebuia să o facem în martie, dar am zis să mai așteptăm câteva săptămâni până ce lucrurile se liniștesc. Au trecut 8 luni de-atunci și lucrurile tot nu s-au liniștit, însă, între timp, am întâlnit un manager cultural (Victoria Nagy Vajda) deschis la propunerea noastră, care ne-a invitat să facem vernisajul în spațiul expozițional din strada Transilvaniei 11″, spune Ilina Schileru, coordonatoarea acestui proiect.

Dacă vreuna din lucrările expuse vă va face cu ochiul în mod special, o puteți primi cadou în schimbul unei donații de 120 de lei, bani care vor merge către rechizite și materiale de pictură pentru micii artiști.

Prezența în social-media a copiilor a luat amploare în ultima jumătate a deceniului, iar cea mai în vogă aplicație care le-a captat atenția este Tik-Tok-ul. În acest context, un profesor trebuie să găsească formule inedite pentru a trezi și menține interesul acestora pentru realitatea fizică și mai ales pentru lucruri care s-au petrecut înainte erei digitale.
Continuând seria de expoziții anuale multi-culturale desfășurate sub egida Asociației ActivRandom, expoziția aduce laolaltă copii din medii diverse culturale, incluzând pe lângă cei bucureșteni, copii refugiați și imigranți din Siria, Afganistan și Iordania.

 Susținători: MustashCopacul cu fapte bune și Arbor.art.room.