Subcarpati: Nu e nevoie sa cantam in alta limba, atat timp cat o piesa este frumoasa, cel indragostit de ea ii va cauta intelesul

Subcarpati: Nu e nevoie sa cantam in alta limba, atat timp cat o piesa este frumoasa, cel indragostit de ea ii va cauta intelesul

Dupa 4 ani de Subcarpati, dupa 4 ani de folclor arhaic romanesc impanat cu  grime, dub, breaks si hip hop actual,  insinuat, subtil sau fatis, in mintile ascultatorilor de pretutindeni, dupa 4 ani de viziune nascuta in/de capul celui mai entuziast si mai generos artist pe care-l cunosc – taica Bean – trupei/ansamblului/orchestrei/colectivitatii asteia artistice cu nume de lant muntos ar trebui sa i se recunoasca institutional locul in patrimonial nostru cultural.

chesti@naru’ lui Bogdan Serban

Ce inseamna Subcarpați & Band? Asta va fi formula standard a trupei de acum inainte?

Este doar formula in care ne jucam din cand in cand. Suntem 14 si inca nu stim daca asta o sa fie formula permanenta. In functie de locatii, putem canta si cu orchestra.

Vizualul a coabitat cu muzica inca de la inceputurile Subcarpati, VJ-ul a devenit un nou “instrumentist”. De ce are nevoie muzica Subcarpati de sprijin vizual permanent?

Andri a fost primul coleg din Subcarpati. Am inceput si a inceput de la zero, si, cumva, lucrurile au evoluat impreuna. Vrem sa investim foarte mult in concertele noastre. Pana la sange as putea spune, fiindca nu avem nimic de pierdut, ci numai de castigat. Raspunsul ar fi: fiindca vrem sa avem un concert, un show complet. visualul a fost doar inceputul.

Exista limite si limitari, chiar si autoimpuse, in muzica Subcarpati? Daca da, care sunt?

Exista o etica vis a vis de colaborari. Indiferent, branduri, artisti, evenimente. Am putea spune ca ne impunem niste standarde, mai ales ca ne jucam cu lucruri deosibit de frumoase. Ne-am asumat aceasta responsabilitate.

Ati apucat sa concertati si in afara Romaniei; daca n-ar exista comunicarea verbala, am putea sa ne intelegem doar cu ajutorul muzicii?

Da, am cantat afara. In fiecare, an cantam in strainaitate. Anul viitor, avem Anglia si Franta de vizitat.

Bean: Am auzit de mai multe ori propunerea de a canta in engleza. Nu stiu, e ciudat sa o fac, chiar daca au facut-o si altii mult mai mari. E o faza, deja imi vine sa ridic barbia si sa spun ca nu e nevoie sa traduc versuri sau sa scriu/cant in alta limba, atat timp cat o piesa este frumoasa, cel indragostit de ea ii va cauta intelesul.

Care credeti ca este avantajul cultural al spatiului geografic in care v-ati nascut?

Vorbeam cu Alin Stoianovici si imi explica despre fascinatia lui despre pamanul asta. Pana sa pice, Iugoslavia avea cel mai bogat folclor din Europa. Acum il avem noi. Ne-a compliat Dumnezeu multi pe pamantul asta si multe cantece s-au imprumutat de la o civilizatie la alta si s-au impreunat. Un loc foarte fertil, fie ca-ti place hibridul, fie ca-ti place originalul asta, dupa care fuge toata lumea.

Mai e este valabila afirmatia lui Bean de acum cativa ani: “Saraceste lumea, se raceste lumea, se inraieste, sper sa nu tina mult si sper sa devina mai buna”?

Nu stim … oamenii sunt inca frumosi.

Completati, va rog, propozitia: Pentru noi, rau necesar este … sa locuiesti in oras.

Caracterizati, intr-un singur cuvant, rezultatul ultimele 6 luni de creatie Subcarpati.

Strigatura.

Un mesaj pentru fani la 4 ani de la lansarea proiectului Subcarpati.

Le uram succes in 2015 si speram sa mentinem relatia minunata pe care am dezoltat-o cu sinceritate in ultimii 4 ani.

CITESTE SI 1 dec: Ziua Nationala Subcarpati la Radio Cooperativa Urbana, singurul radio alternativ Made in RO