Migrația și islamul radical, subiecte sub lupa filmului documentar, la Astra Film

Migrația și islamul radical, subiecte sub lupa filmului documentar, la Astra Film

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23.

Aspecte fierbinți ale societății contemporane, precum migrația sau islamul radical, fac subiectul a două secțiuni tematice din programul oficial AFF 2016. Forța filmului documentar este aceea că reușește să surprindă realități contextuale în complexitatea lor, greu accesibile altfel publicului larg, și le transmite mai departe fără artificii. Realitatea e îndeajuns de emoționantă, dramatică sau uluitoare și nu are nevoie de efecte speciale care să modifice substanța poveștilor.

Unele filme reușesc să radiografieze realitatea cu o măiestrie de geniu și sunt apreciate și distinse cu premii care până acum erau destinate filmului de ficțiune. Un exemplu este Fuocoammare (regia Gianfranco Rosi), premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016 și propus de Italia pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin, care expune drama a mii de refugiaţi africani ajunși pe insula italiană Lampedusa, fugind din calea războiului și a abuzurilor regimurilor totalitare. Filmul va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

Dis-locuire

4 filme pun în discuție limitele empatiei și merg contra simplificărilor facile, prezentând o imagine caleidoscopică a modurilor imperceptibile în care unele vieți sunt schimbate pentru totdeauna într-un ciclu continuu al oamenilor prinși între două lumi.

Trapped by Law (regia Sami Mustafa) redă un episod controversat al istoriei recente, expulzarea a zeci de mii de rromi din statele vest-europene, prin povestea a doi frați rromi obligați să părăsească Germania, țara în care s-au născut, și trimiși în Kosovo, de unde părinții lor au fugit în urmă cu 30 de ani. Those (regia Krizstina Maggyes) foloseşte o serie de interviuri cu localnici pentru a arăta cum construcția unei tabere de refugiați lângă un oraș maghiar dă peste cap liniștea întregii comunități. Cu o abordare discretă a subiectului refugiaților somalezi ce călătoresc pe drumurile Europei în căutarea unei vieți mai sigure, Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) îi surprinde pe cei doi protagoniști aflându-se mereu între state și spații, pe un drum care nu se termină niciodată. In Between (regia Liis Lepik) este povestea emoționantă a unei tinere dintr-o familie estoniană de credință musulmană care pleacă voluntar într-o tabără de refugiați din Iordania. Care sunt costurile ascunse ale unei astfel de decizii?

Islamul radical la el acasă

Grație forței cinemaului documentar, publicul festivalului are ocazia să vizioneze și să aprofundeze islamul radical la el acasă, cu drame locale și realități arzătoare, la care altfel nu ar avea acces. Filmele din acest program evită exploatarea gratuită a imaginilor șocante și oferă noi perspective și valențe trecute cu vederea în jurnalele de știri.

Cum sunt transformați mii de copii din Pakistan în viitori jihadiști?; Among The Believers (regia Hemal Trivedi și Mohammed Ali Naqvi) arată cum o nouă generație de extremiști este creată sistematic, copiii fiind îndoctrinați de la vârste fragede într-un sistem complex foarte bine pus la punct. The Empty Room (regia Jasna Krajinovic) redă drama unor familii din Belgia, ai căror copii au hotărât să plece în Siria pentru a deveni combatanți jihadiști. Toți, însă, au murit! Cine se află în spatele rețelei jihadiste care îi racolează și îndoctrinează pe tineri, convingându-i să devină criminali în numele lui Allah? Sonita (regia Rokhsareh Ghaem Maghami) este povestea emoționantă a unei refugiate afgane de 18 ani ce luptă împotriva obiceiurile rigide ale căsătoriilor aranjate şi găseşte calea ca studentă şi rapper aspirant, în SUA.

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, Centrul Național al Cinematografiei

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu

În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez București, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Construcții SA, Takata, HBO, Cinelab

Mașina festivalului: Toyota